Barnen drabbas när förälder sitter inne

Det är inte bara de intagna som drabbas när det är trångt på fängelserna, utan även barnen. På Ersbodaanstalten i Umeå finns det till exempel inga besöksrum för barnen.

Tomas Persson är före detta kriminell som inte ens ville ha besök från sina barn när han satt inne på grund av den dåliga miljön.

- Det värsta med det här är att det är ett vanligt besöksrum. Det är spermafläckar på soffan, den är alldeles vit i stort sett. Det är ganska äckligt och därför tog jag beslutet att barnen inte skulle komma, säger Tomas Persson.

Straffa inte barnet heter en rapport som Barnombudsmannen pressenterade tidigare i år. Det är en rapport som vill lyfta fram barnets situation när en förälder frihetsberövas.

Överbelagda fängelser där besöksrum inreds till celler drabbar också barnen eftersom miljön inte är bra. Besöksrum som är bättre anpassade för barn skulle hjälpa barnet att få en mer positiv bild av fängelset.

På Ersbodaanstalten finns inga speciella rum som är anpassade för barn, och den miljö som erbjuds besökare är inte en bra miljö speciellt inte för barnen.

Johanna Boström som är chef på anstalten säger att det inte är ovanligt att den intagne föräldern inte vill att barnet ska komma på besök överhuvudtaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista