Skogsnäringen emot mer skyddad skog

Miljöpartiet vill skydda mer skog och i budgeten från regeringen har man fått mer pengar för att göra det. Men stora delar av skogsnäringen i norra Sverige motsätter sig detta, eftersom man är rädd att fler reservat minskar sysselsättningen.

Miljöpartiets riksdagsledamot från Västerbotten Ingegerd Saarinen försvarar budgetuppgörelsen. Fler naturreservat i Västerbotten kommer inte att påverka sysselsättningen mycket menar hon, eftersom det inte är avverkningen, utan förädlingen som ger mest arbete.

Miljöpartiet fick igenom betydande ökningar av anslagen till skydd av biologisk mångfald. 300 miljoner år 2005 och 500 miljoner år 2006 har kommit till efter miljöpartikrav i förhandlingarna. Dessutom 200 miljoner extra för biotopskydd.

Det är inte sagt var reservaten ska ligga. De stora fjällskogsreservaten finns i Lappland men Naturvårdsverket har i en pågående inventering pekat ut mängder av höga naturvärden i länet som fortfarande inte är skyddade.

Ingegerd Saarinen hoppas att Västerbotten ska få sin del av pengarna, så att mer skog kan skyddas här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista