Storbolag skönmålar sjukstatistiken i boksluten.

Den nya lagen om att företagen skulle redovisa sjukfrånvaron i årsredovisningen fungerar dåligt. Flera svenska storbolag ger helt missvisande siffror. Och det irriterar arbetslivsminister Hans Karlsson.

Svenska Dagbladet har granskat ett stort antal årsredovisningar för att se hur lagen efterlevs. Flera storbolag som Volvo, Ericsson, Skanska och SKF har helt missvisande siffror. Volvo med nära 75 000 anställda anger en total sjukfrånvaro på mindre än tre procent.

Företagen måste numera redovisa sjukfrånvaron i sin årsredovisning. Syftet är visa på kostnaderna för sjukskrivningarna och att man ska kunna jämföra företag och branscher.

Företagen är bara skyldiga att redovisa frånvaron i moderbolagen. I Volvos fall består moderbolaget av 132 personer, tjänstemän och höga chefer, och därför blir Volvos siffror missvisande.

Bristen på öppenhet måste avhjälpas, anser arbetslivsministern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".