Lyckad uppdragsutbildning för förskolepersonal

Umeå universitet har hjälpt Örnsköldsviks kommun med en skräddarsydd utbildning för att utbilda personal inom förskoleverksamheten.

Samarbetet resulterade i att 30 förskoleassistenter utbildades och samtliga har idag jobb inom Ö-viks kommun. Den ständiga personalbristen inom förskoleverksamheten i Örnsköldsvik var den bakomliggande orsaken till projektet.

Från fackligt håll ser man hellre att arbetsgivaren utbildar fler ur personalen till förskollärare och det är något som Karin Jadelius, utvecklare inom Örnsköldsviks kommun, kan hålla med om.

- Vi vill ju ha fullt utbildade förskollärare. Vi har haft både Lärarförbundet och SKAF med oss i diskussionerna ända från början och vi har sett det här som en möjlig lösning av en situation som har varit svår, säger Karin Jadelius.

I förlängningen hoppas kommunen att utbildningen till förskoleassistenter skall ge mersmak att vidareutbilda sig till förskolelärare. Målet är nämligen att all personal inom förskoleverksamheten ska vara förskolelärare.

De trettio deltagarna erbjöds en form av jobbgaranti efter avslutad utbildning och idag har alla deltagarna arbete inom kommunen. 20 högskolepoäng och kompetens att söka vidare till Universitetet ingick också i konceptet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista