Beslut om timtaxa i Umeå dröjer

Beslut om timtaxa i barnomsorgen i Umeå dröjer. Kommunstyrelsen tog nämligen inget beslut om timtaxan vid sitt möte idag. Tidigast i maj kommer ett beslut.

I december förra året föreslog för- och grundskolenömnden att man från och med 2004 skulle införa en 12- månaderstaxa, den nuvarande barnomsorgstaxan är på 11- månader, där juli månad är avgiftsfri.
12- månaderstaxan skulle innebära ökade intäkter för kommunen med 4 miljoner kronor.
Kommunfullmäktige beslutade då att återremittera ärendet till kommunstyrelsen för att lämna förslag om införandet av timtaxa.
Men det togs inte något beslut i frågan vid dagens sammanträde.
-Ärendet gick vidare och kommer att beslutas tidigast i maj, säger Lennart östin på skolkontoret som handlagt ärendet till P4 Västerbotten.
Förslaget med timtaxa skulle innebära att barn som tillbringar mindre än 25 timmar i veckan skulle få en minskad avgift med cirka 30 procent.
men förslaget skulle också innebära att kommunen skulle få minskade intäkter på 2,3 miljoner kronor.
Eftersom många barn tillbringar mer än 25 timmar i veckan inom barnomsorgen skulle förslaget komma att gälla ganska få barn och kan även få konsekvenser med eventuella personalminskningar, säger Lennart Östin.
Med dagens maxtaxa finns ett tak och man betalar lika mycket oavsett hur många timmar barnet vistas inom barnomsorgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista