Skolöverläkare kritisk till ny skolhälsoorganisation

Skolhälsovården i Umeå kan komma att förändras. Hur det kommer att se ut är inte klart än. En arbetsgrupp ska under våren ta fram ett förslag för hur den nya elevhälsan kommer att se ut och vad som menas med en samlad elevhälsa som skolan själv har ansvar för.

Skolöverläkaren Erik Bergström säger till P4 Västerbotten att han oroar sig för hur det ska bli med den medicinska kompetensen. Erik Bergström med lång erfarenhet av skolhälsovård önskar istället att skolan, socialtjänsten och landstinget ska samarbeta mer och att det ska satsas på familjecentraler istället. Erik Bergström vill ha mer samarbete istället för att skolan själv tar ansvar för hälsofrågorna med otydligt medicinskt ansvar, som han säger.

Erik Bergström har sagt upp sig från sin tjänst som skolöverläkare för att från och med 1 juli bara vara chef för landstingets barn och ungdomsklinik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".