Kritik mot vårbudgeten

När regeringen idag lägger fram vårbudgeten vill socialdemokraterna gärna lyfta fram satsningar på tillväxt och jobb. Men både den borgerliga oppositionen och facket är kritiska.

Även om konjunkturen har vänt uppåt tar det tid innan det får genomslag på arbetsmarknaden, och socialdemokraterna vill därför lägga tio miljarder kronor till ett jobbpaket.

Moderaternas Mikael Odenberg var föga imponerad av regeringens vårproposition.

- Man klarar inte det tvåprocentiga överskottsmålet, man uppnår inte 80 procents sysselsättningsgrad, arbetslösheten stannar inte på 4 procent, man klarar inte socialbidragen eller en halvering av sjuktalen, säger Odenberg.

Också facken är kritiska till vårbudgeten. För få insatser mot arbetslösheten, tycker LO, medan TCO och Saco saknar åtgärder för bättre ekonomisk tillväxt.

Kristdemokraternas Mats Odell påminde om att Göran Persson förra våren sa att arbetslösheten skulle knäckas för alltid.

En del av de åtgärder som regeringen föreslår är friår, arbetstidsförkortning, skattestimulanser för källsortering, miljöinvesteringar i offentliga lokaler och skatteavdrag för att renovera och bygga om hus.

- De långsiktiga tillväxtåtgärderna är lika fjärran regeringskansliet Rosenbad som planeten Mars, hävdade Mats Odell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".