Hopp om mindre barngrupper i förskolan

Regeringen lovar pengar till fler anställda i förskolan. I Umeå kan det bli svårt att rekrytera 80 nya förskollärare, tror skolkontoret. Föräldraföreningen välkomnar regeringens löfte men säger att det viktigaste är att barngrupperna blir mindre.

Fler tjänster till förskolan, lovar regeringen i sin vårproposition. I den finns ett nytt statsbidrag till kommunerna som ska ge fler tjänster inom förskolan.

Föräldraföreningen förskola skola i Umeå som efterlyser ett tak för barngrupperna, max 15 3-5-åringar i en grupp och max 10 1-3-åringar i en grupp.

I samtal med politikerna har Föräldraföreningen också efterlyst konsekvensanalyser av beslut utifrån barnens bästa, enligt modeller hos Barnombudsmannen, och föräldrarna vill också se en konsekvensanalys av de nedskärningar som hittills gjorts, berättar Karolina Selstam, ordförande i föräldraföreningen. Hon tycker det låter bra att socialdemokraterna sent om sider infriar sitt vallöfte om fler förskoletjänster, men påpekar att mindre barngrupper är det allra viktigaste.

- Barn mår inte bra i så här stora grupper. Värst är det för barn med särskilda behov och de allra minsta barnen, säger Karolina Selstam. 1-2-åringar kan inte ha relationer med mer än ungefär tio personer, det är ingen trygg miljö för dem att vistas i en grupp med tjugo barn.

I Umeå räknar skolkontoret med att det kan betyda 80 nya förskoletjänster. Ann-Christine Gradin, biträdande skoldirektör i för- och grundskoleförvaltningen säger att det är ett glädjande besked, men hon tror att det kan bli svårt att rekrytera 80 nya förskollärare i Umeå.

I år utexamineras ingen förskollärare i Umeå, men i januari 2005 går omkring 31 förskollärare ut från Umeå Universitet, berättar Conny Saxin, utbildningsledare där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista