Val 2010

Barn startar egna partier

På Östermalmskolan i Umeå står valet just nu i fokus. En del i det är att barnen fått bilda egna politiska partier. I klass 3A har Abbas Abbas, Maria Talyzina, Julia Diaz Bergner och Ibrahim Mohammed startat Cholkadpartiet.

– Vi tänkte på Ibrahim, han är så brun så vi kom på att Chokladpartiet borde vara Ibrahims parti, säger partiledaren Abbas Abbas.

Det nystartade partiet har fyra frågor som de tycker är extra viktiga. De vill bygga ett godislekland och en större och bättre bio, sedan ska alla invandrare få bo i Sverige och alla vuxna ska få ett bra jobb som är kul.
– Istället för att de ska vara arbetslösa så ska de få ett jobb, ett jobb som de gillar, annars kan det bli väldigt tråkigt för dem att vara hemma och inte tjäna pengar, säger Julia, och Abbas håller med.
– Tjänar de inte pengar så kan de ju inte få mat. Om det är en stor familj där pappan eller mamman inte har jobb då räcker ju inte pengarna till det, säger han.

Julia tycker att frågan om rösträtt för barn är viktig.
– Jag tycker att barn i vår ålder ska ha lika mycket rätt att bestämma i världen som vuxna. Vi vill rösta, vi vill säga vad vi tycker och vi vill finnas med, avslutar hon.

Cecilia Edström

cecilia.edstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista