Umeå

Krav på ljudmätningar vid konserter

Nu kräver allt fler kommuner att det ska göras ljudmätningar för att en arrangörer ska få tillstånd för arrangemanget. I Umeå har kommunens avdelning för Miljö- och hälsoskydd under sommaren krävt in redovisning från 6 arrangemang, små som stora. Något som den minsta arrangören överklagade.

Det som Umeå kommun krävt är mätning enligt arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter. På tok för kostsamt, det tyckte kulturföreningen Kretsen som i augusti arrangerade en gratisfestival i centrala stan.

Eftersom kompetensen till detta inte fanns att tillgå i Umeå skulle mätningen kosta 12.000:- + moms enligt en offert från ett Göteborgsföretag. Det var altså ekonomin som gjorde att arrangören överklagade det kommunala beslutet till länsstyrelsen.

Robert Ahnlund jobbade som tekniksammordnare för gratisfesten Sunset Park. Han är tveksam till att göra bullermätning enligt arbetsmiljölagen på musikaliska och konstnärliga framföranden. Och om det görs, då ska det vara en tredje part som mäter ljudet, inte företaget levererar ljudutrustningen.