Skolor hotade av nedläggning

Fyra skolor i länet läggs ned i år, och ytterligare minst fyra skolor föreslås stänga nästa år. Det är skolorna i Rökå, Bjurträsk, Överklinten och Vägsele som hotas av nedläggning i år. Det visar P4 Västerbottens rundringning till länets kommuner. Minskande elevantal de närmaste åren gör att ytterligare skolor också kan hotas av nedläggning.

Om en och halv månad är det dags för den sista skolavslutningen på minst fyra skolor i länet. Rökå skola i Malå kommun, Bjurträsk i Norsjö kommun läggs ned. I Robertsfors kommun slås Överklinten och Åkullsjön ihop - det blir dagis i Överklinten och skola i Åkullsjön.

Framtiden för Vägsele skola i Lycksele kommun avgörs på kommunfullmäktige idag, förslaget är att också den skolan läggs ned till sommaren. Nästa år föreslås nedläggning av byskolorna Dalasjö, Örträsk, Åmsele samt Norrmalms skola i Lycksele. Skolan i Flarken ska stängas 2006 är planen.

P4 Västerbotten har ringt runt till skolpolitiker eller barn- och utbildningschef i länets alla kommuner. Många uppger att fler skolor, främst små byskolor, kommer att hotas av nedläggning de närmaste åren, eftersom elevantalet minskar. Om man jämför till exempel antalet tvååringar i länet med antalet tolvåringar i länet, så ser man att antalet tvååringar är 1300 färre än antalet 12åringar och nu räknar kommunerna med att antalet elever i länets grundskolor kommer vara betydligt mindre om några år än vad det är idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".