Umeå

Ljudmätning för dyrt tycker arrangör

För att konsertarrangörer ska få tillstånd att ordna musikarrangemang i centrala Umeå måste de göra ljudmätningar, kräver miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.
Men arrangören Umeå C, som står bakom Kulturnatta, valde strunta i kommunens beslut.
- 50.000 kronor är på tok för dyrt, tycker Vd:n Tomas Nilsson.

- Det känns inte vettigt att vi skulle behöva hyra in utrustning från övriga Sverige för att folk skulle kunna komma hit och mäta. Konsekvenserna blir nästan orimliga om vi ska mäta enligt d bestämmelser som finns. Det kan bli så att vi inte kan göra Kulturnatta eller Sommarcity som vi vill, säger Tomas Nilsson.

Kulturföreningen Kretsen som i augusti arrangerade festivalen Sunset Park för alternativmusik överklagade kommunens beslut hos länsstyrelsen och fick efter det möjlighet att göra en billigare mätning. 

Det är något som Umeå C inte gjort, varken för Kulturnatta eller Sommaren i city. Varför Umeå C inte överklagat till Länsstyrelsen vet inte Tomas Nilsson men antyder att man kanske skulle ha gjort detta.

Nu kommer man därmed inte att lämna in de protokoll som Miljö och hälsoskydd har krävt in.

- Vi vill naturligtvis kunna följa kommunens normer men det känns som om vi skulle behöva diskutera hur vi ska göra det här på bästa sätt till nästa år. Ska vi ta de här kostnaderna blir det mindre pengar att göra arrangemangen fullt ut, att köpa artister för och så vidare, säger Tomas Nilsson, som är VD för Umeå City.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".