Bygdsiljum

Crossbana på gång i Bygdsiljum

I byn Bygdsiljum har det under ett års tid planerats för en bana för både skoter- och motorcross, en bana med internationell standard. Fortfarande saknas bland annat ett godkännande av en miljökonsekvensanalys och en formell ansökan till kommunen.

- Det är en åker på dryga tre hektar där det är tänkt att banan ska ligga, säger Jörgen Ågren som är ansvarig för projektet. Och han är även medlem i Burträskbygdens skoterklubb som startade upp arbetet med banan för ungefär ett år sen.

Men innan den 900 meter långa banan som i runda svängar kommer att kosta 2 miljoner kronor kan börja byggas så återstår ett godkännande av bland annat miljökonsekvensanalysen och den formella ansökan till kommunen måste skickas in.

Så än kommer det att dröja innan man kan köra motorcross men skotercross däremot, det kan man få se i Bygdsiljum redan till vintern.

- När det gäller skotercrossbanan så är det bara att skrapa ihop snö. Det behövs det inga förarbeten eller schaktningsarbeten till, för snön den har vi. Får vi bara tillstånden klara i höst så kommer garanterat den första skotercrosstävlingen att ske i höst, säger Ågren.

Och skotercrossbanor är det tunnt om i norr. Jörgen berättar att den närmsta är en ihopskottad bana på en åker i Älvsbyn.

- När det gäller Västerbottens kustland så blir nog den här den enda banan som kommer att ha någon verksamhet. Det kör alltså motorkillar från Sundsvall ända upp till Älvsbyn bara för att träna och det känns ju väldigt konstigt när de kan stanna i Bygdsiljum.

Bygdsiljum är en by med 3-400 invånare men med flera SM-titlar i skotercross på kontot. Bland annat så har Jonny Persson och Johan Westerlund tagit hem flera guld tillsammans.

Men banan som byborna hoppas ska byggas handlar inte bara om idrotten- och idrottsprestationerna i sig utan också mycket om att få byn ännu mer levande, att dra folk till Västerbottens inland, till Bygdsiljum.

Jörgen spånar om hur mycket människor en SM-deltävling skulle dra.

- Vi pratar om 1500-2000 personer. Talar vi om vintersäsongen så fördubblar vi nog innvånarantalet här.

Karin Axelsson är spindeln i nätet på Bygdsiljum Utveckling AB. Ett företag som gett mycket hjälp till dom ideella krafter som arbetat med projektet och hon kan inte nog understryka vad motor- och skotercrossbanan skulle betyda för byn.

- Det här ser vi ju som ett enormt tillskott, en möjlighet för oss allihop. Båder för skidbackens del med boende och allt som de kan erbjuda där, men också för ICA-handlaren, för Westmans som byn också äger gemensamt. Men sedan för företagen överhuvudtaget. Att kunna stoltsera med att ha en sådan här grej i Bygdsiljum skulle ju vara fantastiskt, säger Axelsson.

Avslutningsvis berättar Jörgen om sitt drömscenario.

- Självklart så är det ju VM-tävlingar, det är det ingen tvekan om. Och när det gäller skotercross så tror jag inte att det är några problem. Sedan har vi vintertid alla möjligheter att köra det som vi kallar triathlon, och det är ju då skotercross, dragracing och backtävling på samma ställe. Och det är nog ingen annanstans i Sverige där de har möjlighet att göra det, säger Jörgen Ågren, och Karin Axelsson fortsätter.

- Får vi det här att gå i land så skulle det vara enormt för Bygdsiljum.