Foto: Peter Öberg/SR.
Umeå

Umeå kommun gör affärer med oseriös företagare

Umeå kommun köper tjänster av en företagare som i mitten på september dömdes för ekonomisk brottslighet. Mannens företag har flera betalningsförelägganden hos Kronofogden.

 Stellan Hörnestig är en av de som har fordringar hos företaget.

--Det är väl ungefär 100 000 från 2007 som vi inte fått betalt för. Och jag vet ju flera kollegor i branschen som man gjort samma sak med. Som de är eller har varit skyldig pengar under en längre tid, säger Hörnestig.

Samtidigt har företaget vid ett flertal tillfällen sedan dess anlitats av Umeå kommun, nu senast vid Botniabaneinvigningen. För två veckor sedan dömdes företagaren för bokföringsbrott i sitt tidigare företag. För åren 2005 och 2006 gjordes aldrig någon Årsredovisning. Därefter, 2007, sattes det företaget i konkurs. Brottet ansågs så allvarligt att det borde ha lett till fängelse, men eftersom det nu gått lång tid sedan brottet ägde rum, dömdes mannen till villkorlig dom och dagsböter.

Mannens nuvarande företag har idag tolv betalningsförelägganden hos Kronofogden.

Egil Nylén, chef för Upphandlingsbyrån hos Umeå kommun, säger att kommunen ska kontrollera sina leverantörer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".