1 av 2
Bert-Rune Dahlberg (s) kommunalråd i Åsele. Foto Filippa Armstrong/SR.
2 av 2
Blåbärslådor vid invägning. Foto: Jurek Holzer/Scanpix
Bärbranschen

Miljoner kan vara borta från bärföretaget

Det var en uppgiven anställd vid Lomsjö bär AB som igår ringde till kommunen och berättade att ägaren försvunnit med hela företagskassan. Kvar i Åsele, utanför kommunkontoret, sitter bärplockare från Thailand utan pengar med flygresan hem bokad till på söndag.

-- Här har en företagare helt och hålelt bara försvunnit, han har tömt kontona och är omöjlig att få tag på. Så här går det till den här branschen, säger kommunalrådet Bert-Rune Dahlberg.

De 160 thailändarna har varit i Västerbotten i två månader för att plocka bär. Nu står de utanför kommunhuset i Åsele och väntar på sina löner, drygt 16 300 kronor per månad, pengar som de var lovade. De var anställda direkt under företaget Lomsjö bär och inte via något bemanningsföretag och enligt Bert-Rune Dahlberg har det fungerat bra, fram tills igår då han fick höra att ägaren är borta och kontona är tömda.

-- Vi har fått informationen från de två som är kvari företaget varav den ena har haft hand om utbetalning av lönerna, säger Bert-Rune Dahlberg.

-- Man blir ju förtvivlad. De här människorna har fått ut 6.000 kronor och de är nu skyldiga en massa pengar när de kommer tillbaka till Thailand, om de nu åker tillbaka. Det har blivit diskussion om det.

Kommunen kommer erbjuda thailändarna bussresa till Arlanda, och hjälp att lämna in sina lönekrav till tingsrätten så att den statliga lönegarantin kan träda in.

Bärstrejken

Bärskandalen i Åsele - Sveriges Radios rapportering hösten 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".