Åsele

Personal på bärplockarföretag kände sig hotade

Polis kallades på torsdagseftermiddagen till Blåviksskolan i Åsele där personalen i ett bärplockarföretag hade låst in sig i ett rum för att de känt sig hotade.

På eftermiddagen samlades många uppgivna bärplockare utanför kommunhuset i Åsele. Som P4 Västerbotten tidigare rapporterat är 160 bärplockare från Thailand strandsatta efter att de inte fått ut några löner.

– Det hölls ett möte vid 16-tiden och det blev lite otrevligt efter det, säger Christina Nejdebro, vakthavande vid polisens länskommunikationscentral.

En person ringde efter mötet till polisen för att berätta att personal från ett bärplockarföretag låst in sig i ett rum i Blåviksskolan. De kände sig hotade av bärplockarna och vågade inte gå ut.

När polisen kom till skolan var stämningen relativt lugn. Den personal som låst in sig fick hjälp ut ur skolan och skjutsades till ett annat ställe.

Ingen på plats ville dock göra någon polisanmälan.

Ägaren till Lomsjö bär,  företaget som de 160 bärplockarna arbetat för, har försvunnit med alla pengar som fanns på företagets konto.

P4 Västerbotten i Åsele - tipsa oss!

Utblottade thailändska bärplockare sitter utanför kommunhuset i Åsele. De är desperata sedan företagets hela kassa tömts och med deras löner.

Från torsdag kväll är P4 Västerbottens mobila reporter Robert Lundgren på plats i Åsele för att möta de strandsatta bärplockarna och höra deras berättelser.

Har du något att berätta om det som hänt? Kontakta Robert Lundgren på 070-517 17 81!

Bärskandalen i Åsele - Sveriges Radios rapportering hösten 2010

Åsa Nilsson Rönnqvist

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.