Robertsfors

Fick upprättelse efter tio år

Umeå Tingsrätten dömde på torsdagen en 35-årig man i Robertsfors kommun till fängelse för att ha våldtagit och utnyttjat dottern till en kvinna han tidigare levde tillsammans med. Det är över tio år sedan brotten begicks men det gick ändå att få fram fällande bevis.

Det här är en ovanlig och viktig dom anser Gudrun Nordborg, jurist och informationschef vid Brottsoffermyndigheten i Umeå.

– Dels kan man säga att det inte är alldeles vanligt att det blir anmält sådana här äldre övergrepp. Sedan är då nästa steg, finns det någonting utöver brottsoffrets berättelse för det krävs ju för att man ska kunna nå fram till en fällande dom, säger Gudrun Nordborg.

Det är mer än tio år sedan mannen utnyttjade sin styvdotter och nu döms han för våldtäkt och sexuellt utnyttjande av barn.

Preskriptionstiden för våldtäkt är just tio år men när det gäller övergrepp på barn är det annorlunda. Man har ändrat reglerna så att tiden börjar räknas från när barnet fyller 18 år.

Tingsrätten anser att kvinnans berättelse är trovärdig medan mannens inte helt hänger ihop. I bevisningen finns också dagboksanteckningar som kvinnan skrev i tonåren och vittnesmål från människor i hennes närhet.

Gudrun Nordborg tror att en sådan här dom kan leda till att fler väljer att anmäla.

- Jag tror att den kanske kan få fler att testa och se om den upplevelse jag har varit med om, går den också att styrka.

– Hur kan man garantera rättssäkerheten när det gått så långt tid?

– Reglerna är ju i allt övrigt precis lika som om brottet var färskt, det är ingen lättnad i bevishänseende. Så det gäller att det finns både en trovärdig berättelse men också att det finns stödbevisning, säger Gudrun Nordborg, jurist och informationschef vid Brottsoffermyndigheten i Umeå.