ÅSELE

Lurade och skuldsatta

En ny skandal skakar bärbranchen när 160 thailändska bärplockare i Åsele riskerar att tvingas återvända hem skuldsatta och lurade. Ägaren till Bärföretaget Lomsjö Bär har försvunnit och enligt Åsele kommun är företagets konto tömt. Bärplockarna riskerar att inte få ut sina löner.

P4 Västerbottens reporter Robert Lundgren finns på plats vid Blåviksskolan i Åsele där thailändarna har sovit över natten. Utanför har de gjort en eld för att hålla värmen.

– Pengarna som de nu har förlorat betyder otroligt mycket för de här människorna. De har skuldsatt sina farmer och hus i Thailand som de kommer att förlora om de inte får pengarna, berättar Robert Lundgren.

De 160 thailändska bärplockarna har varit i Västerbotten i två månader för att plocka bär. Nu finns de i Åsele och väntar på sina pengar, drygt 16 300 kronor per månad.

Enligt en av de thailändare P4 Västerbotten pratat med har bärplockarna lånat mellan 20 000 och 25 000 kronor var för att komma till Sverige och att återvända hem utan lön skulle vara en tragedi.

Bärplockarna var anställda direkt under Lomsjö bär, och inte via bemanningsföretag och kommunalrådet Bert-Rune Dahlberg säger att det har fungerat bra, fram tills i onsdags, då han fick veta att Lomsjö Bärs konton var tömda och ägaren borta. Det var en uppgiven anställd vid Lomsjö bär AB som igår ringde till kommunen och berättade vad som hade hänt.

– Han har tömt kontona och är omöjlig att få tag i. Det är bara att inse att såhär går det till i den här branschen, säger Bert-Rune Dahlberg.

– Man blir ju förtvivlad för de här människorna har fått ut 6000 kronor totalt och är nu skyldig en massa pengar när de kommer tillbaka till Thailand, om de nu far tillbaka, diskussioner pågår om det, säger Bert-Rune Dahlberg.

Ägaren till Lomsjö bär är redan sedan tidigare misstänkt för bokföringsbrott och skattebrott.

Thomas Hasser, som arbetar för Lomsjö Bär i Åsele som tolk och samordnare är förkrossad över det som hänt. 

– Man är gråtfärdig dygnet runt. Jag tror jag ska få en hjärtattack, jag kan inte sova och det är fruktansvärt jobbigt att se dem gå omkring i korridorerna, de är förstörda, de kanske inte kommer hem med några pengar alls, säger Thomas Hasser, tolk och samordnare för Lomsjö Bär i Åsele.

– Sedan får jag titta vad jag ska göra för jag har blivit lika blåst. Vi måste få en lösning. Det är en skam, hur ska vi kunna se någon i ögonen efter det här, säger Thomas Hasser från Lomsjö Bär.