Bärbranschen

Bärplockarna lämnar Åsele tomhänta

I kväll åker majoriteten av de 160 thailändska bärplockarna tomhänta iväg från Åsele. En buss tar dem till Arlanda och flyget till Thailand. Skandalerna med bärplockare som behandlats illa har skadat relationerna mellan Sverige och Thailand, enligt kommunalrådet i Åsele.

Efter överläggningar mellan ambassadpersonal, kvarvarande personal i bärföretaget och bärplockarna har 109 av de 160 bärplockarna bestämt sig för att åka. Det beskedet fick kommunalrådet Bert-Rune Dahlberg natten mot lördag.

På måndag ska kommunen titta vidare på hur man ska lösa situationen med bärföretaget. En möljlighet är att lämna in formella ekonomiska krav på företaget till domstol, så att företaget kan begäras i konkurs och eventuellt den statliga lönegarantin gå in.

På tisdag och onsdag finns möjlighet för kvarvarande bärplockare att flyga hem till Thailand.

– De tjänar ju ingenting på att stanna kvar här, säger Thomas Hasser, tolk och samordnare för Lomsjö Bär.

Själv säger han att han inget vet om företagets ekonomi, men det tycks inte finnas någon lön att hämta där. Flygbiljetterna för thailändarna är ordnade.

– Det finns ingen som har råd att ändra sin flygbiljett. Det kostar kanske fyra eller fem tusen bath och det finns ingen som har de pengarna.

– Och visumen tar slut den 20:e, säger Thomas Hasser.