Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Varje år dör tusentals äldre efter att de fallit. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Skellefteå

Seniorolyckor större problem än trafikolyckor

Äldre människor drabbas oftare av olyckor än andra personer i samhället. Därför ordnades i fredags en landsomfattande informationsdag med fokus på seniorers säkerhet. I länet kunde äldre få information bland annat på stadshuset i Skellefteå.

Informationsdagen var välbesökt, en av många besökare var Gunnel Holmberg.

- Jag har tittat i några broschyrer här och lärt mig att inte ska släppa in främlingar i hemmet och att man inte ska ställa ljus på tv:n, säger Gunnel Holmberg.

Det är i hemmet de flesta olyckorna bland äldre sker. Varje år kostar det här samhället mycket pengar. Därför har myndigheten för samhällsskydd och beredskap ordnat den landsomfattande dagen "Peppar, Peppar" , där äldre ska kunna få information om hur de kan undvika olyckor.

På plats i stadshuset i Skellefteå kunde äldre skelleftebor träffa bland annat polisen, räddningstjänsten och civilförsvarsförbundet och få tips.

Civilförsvarsförbundets ordförande Ulf Marklund sa bland annat att olyckor i hemmet för äldre är ett större problem för samhället än trafikolyckor.

- Olyckorna bland äldre är jättedyrt för samhället. Därför vill vi informera och försöka förebygga olyckor, säger Ulf Marklund.

Ulf Marklund har några konkreta tips på vad man kan göra för att skydda sig från olyckor i hemmet.

- Bland annat kan man se till att ha halkskydd under mattorna och be kommunen ta bort trösklarna i lägenheten, säger Ulf Marklund.

Fakta: seniorolyckor

• Fallolyckor skördar fler liv än någon annan olyckstyp

• De flesta som avlider till följd av fallolyckor är äldre personer

• Skador bland åldersgruppen 65+ leder till mer än en halv miljon vårddygn per år på sjukhus

• En av de vanligaste diagnoserna är höftledsfraktur

• En vanlig höftledsfraktur kostar samhället bortemot en kvarts miljon kronor

Källa: MSB, Myndigheten för säkerhet och beredskap

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".