Foto: Jurek Holzer/Scanpix.
Bärbranschen

Bärskandalen i Åsele blir polissak

Nu ska polisen utreda bärskandalen i Åsele. 160 thailändska bärplockare står utan lön sedan bärföretagets ägare försvunnit och företaget tycks länsat på pengar.

De flesta av bärplockarna har påbörjat den långa resan hem från Västerbottens inland, och klev på bussen till Arlanda i går kväll. Kvar i Åsele finns nu ett 40-tal personer.

– Det är väl ändå bra att de tog beslutet att fara hem för att skulden deras kommer ju att bli mindre, men samtidigt känns det ju bedrövligt att de ska måsta fara hem med inga pengar mer än de 6.000 kronor de fick i förskott, säger Bert-Rune Dahlberg, socialdemokratiskt kommunalråd i Åsele.

Thailands ambassadör kom till Åsele för att prata med bärplockarna och då blev läget en aning spänt och polisen kom. Något försenade åkte till slut de flesta av bärplockarna iväg med bussar på lördag kväll.

Nu ska polisen upprätta en anmälan om de eventuella ekonomiska oegentligheter som har förekommit i Åsele. Arbetsgivaren till bärplockarna är fortfarande försvunnen och även så alla pengar, bärplockarnas löner.

– Det skulle ju ha varit gjort några dagar tidigare men det är ju bra att det blir gjort att efterlysa honom och med polisens hjälp få tag i honom, säger Bert-Rune Dahlberg.

Vad känner du inför nästa bärsäsong?

– Det blir ingen bärsäsong i Åsele om de inte får en förändring av det  här systemet. Så här kan det inte vara, för det är helt annat budskap som är fört i Thailand än då de kommer hit till Sverige och verkligheten. Det är mera guld och gröna skogar i Thailand än i verkligheten. De är totallurade från de som rekryterade dem i Thailand, säger Åseles socialdemokratiska kommunalråd Bert-Rune Dahlberg.

Bärskandalen i Åsele - Sveriges Radios rapportering hösten 2010

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".