Föraren vid dödsolyckan i Flurkmark nekar

Den 58-årige bilförare som åtalats för dödsolyckan i Flurkmark utanför Umeå i augusti förra året nekar. Vid olyckan omkom en elva månader gammal flicka och hennes 62-åriga farmor.

Mannen erkänner visserligen att han körde med 2,17 promille alkohol i blodet, men hävdar att det inte försämrade hans kapacitet som förare.

I dag har förhandlingar pågått i Umeå tingsrätt kring olyckan i Flurkmark förra sommaren och den åtalade 58-åringen nekar alltså till vållande till annans död.

Han menar att hans alkoholhalt i blodet inte påverkat hans körning och att olyckan hade inträffat oavsett vilken chaufför som suttit bakom ratten.

Kvinnan, farmodern, som var ute och gick med sitt lilla barnbarn i barnvagn skulle korsa vägen som 58-åringen kom körande på och han anser att kvinnan korsade vägen oaksamt.

Åklagaren yrkar å andra sidan på att 58-åringen ska fällas för grovt vållande till annans död och grov oaktsamhet i trafik.

Åklagarsidan ifrågasätter hur 58-åringen kan påstå att hans kapacitet som förare inte försämrats av alkoholen.

Flera vittnen hördes i rätten idag men varken mamman eller pappan till den lilla flickan som omkom orkade vara i rättsssalen idag.

I morgon åker rätten ut till brottsplatsen för att få en klarare bild av vad som hänt. Efter det hålls slutpläderingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista