Umeå/Lycksele

Umeå och Lycksele kommun bryter mot lagen

Både Lycksele och Umeå kommun bryter mot lagen genom att hämta ut för stora koncernbidrag ur sina bostadsbolag. Det skriver tidningen Bofast. För Lyckselebostäder handlar det om 2,1 miljoner kronor i överuttag och för Bostaden 3,1 miljoner kronor 2008.

Förra året lämnade 29 bolag iväg minst 106 miljoner kronor mer än vad utdelningstaket tillåter - enligt en lagtolkning som bland andra Boverket gör.

Det handlar om en form av skatteplanering, istället för att skatta för vinsten i bostadsbolaget förs pengar över till en kommunkoncern där pengarna kan användas för att täcka förluster i andra bolag.  

Det är nämligen omtvistat om allbolagen verkligen ger fritt spelrum för den form av skatteplanering som blivit allt vanligare: bostadsbolaget betalar koncernbidrag till moderbolaget, som sedan skickar tillbaka ett något lägre belopp (ursprungssumman minus ett belopp som ska motsvara vad bolaget annars skulle betalat i vinstskatt).

Många lagtolkare menar att det är koncernbidragets bruttobelopp som ska rymmas inom utdelningstaket, alltså utan avdrag för skatteeffekter.

Då skulle 32 bolag gå över gränsen - med sammanlagt 424 miljoner kronor.

Andra anser att det bara är nettobeloppet, efter skatteeffekten, som ska räknas in i utdelningstaket. I så fall överträdde även här 32 bolag gränserna, men med totalt 223 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".