Åtta skolor i Skellefteå hotade

Åtta skolor kan komma att läggas ner i Skellefteå fram till läsåret 2009 /2010. Det enligt ett förslag till kommande skolstruktur i Skellefteå kommun som idag behandlas i Barn och grundskolenämden.

Om fem år finns det 20 % färre elever iSkellefteås skolor än i dag, och om ingenting görs så blir det glest i många av kommunens skolor.

Förslaget som behandlas i dag går kortfattat ut på att minska lokalytor genom att slå ihop närliggande skolor och att integrera fritids- och skolverksamhet i samma lokaler.

Förslaget berör alla stadier i grundskolan och omfattar både byskolor och skolor i Skellefteå tätort.

Formuleringarna är allt annat än glasklara men det är ändå tydligt vilka skolor som kan vara hotade.

Enligt förslaget så ska Uttersjöbäckens elever i stället gå i Lövångers skola och Hjoggböleskolans elever i Bureå. Skolan i Ostvik avvecklas och eleverna fördelas till Kåge och Byske. Av skolorna i Ersmark, Kusmark och Sandfors blir två kvar och av skolorna i Skråmträsk Gummark och Klutmark blir även där två kvar.

Dessutom antyder förslaget någon form av sammanslagning eller samordning mellan skolan i Bygdsiljum och Björnåkersskolan i Burträsk, och mellan Auraskolan och Örjansskolan i Skelleftehamn. Det föreslås också att högstadieundervisningen i Bolidenskolan och Furuskolan i Jörn samordnas.

I centrala Skellefteå ska Alhemsskolan och Norrhammarskolan samordnas .

Dessutom föreslås att en av dom fyra högstadieskolorna i Skellefteå läggs ner.

Tydligast i förslaget är framtiden för Getbergskolan. Den bör avvecklas och verksamheten ska flyttas till Moröskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista