Åselse

39 plockare kvar - "Nu måste systemet ändras"

De 39 bärplockare från Thailand som fortfarande är kvar i Åsele kommer att åka hem om två veckor. Därefter påbörjas ett politiskt arbete för att förändra situationen inte bara i Åsele och Storuman.

Det säger kommunalrådet Bert Rune Dahlberg, socialdemokrat, som ser som kommunens uppgift att stötta de förtvivlade och utblottade människorna.

Det är kommunen som ordnar busstransporten och betalar för den liksom transporten av de övriga omkring 120 bärplockare som åkte från Arlanda med flyg i söndags.. Som en konsekvens av vad som hänt i Åsele, och tidigare i Storuman, anser Bert-Rune Dahlberg att det är viktigt att arbeta politiskt för att förändra villkoren för yrkesmässig bärplockning i Sverige där Migrationsverket och Arbesmarknadsdepartementet är två av parterna.

Fackförbundet Kommunal och flera av de kommuner som precis som Åsele fått rycka in för att hjälpa strandsatta bärplockare ska nu lämna in ett gemensamt upprop till regeringen. Där begär de att regeringen tillsätter en utredning som tar fram regler som ska förhindra att utländska bärplockare blir utnyttjade.