Pia Wiman signerar böcker på boksläppet i Tärnaby. Foto: Örjan Holmberg/SR
Tärnaby

Hård barndom i Tärnaby blev bok

Pia Wiman växte upp med översitteri och fundamentalistisk kristen mortal i Tärnaby på 40-talet. I sin bok "Höga berg och djupa dalar"  gör hon nu upp med sin barndom där endast fosterföräldrarnas kärlek och Pippi Långstrumpböckerna gav henne kraft att leva.

Den högkyrkliga moralen som inpräntades  var oerhört skuldbeläggande för ett ensamt och fattigt barn, säger Pia Wiman

- Till en början när jag kände mig övergiven drogs jag nog lite till religionen, men i dagsläget tar jag avstånd från det för jag har sett avigsidorna med det, säger Pia Wiman.

Pia Wiman har intervjuat flertalet jämnåriga som på grund av dåliga komunikationer tvingades bo på skolhemmet i Tärnaby. Alla ger samma beskrivning av en utåt sett kristet rättrådig föreståndarinna, som egentligen hatade barn.

Väjer inte för tunga minnen

Pia Wiman väjer inte för att berätta om ett sexuellt övergrepp och alla svek från vuxna som hon utsattes för men namnen är fingerade för att inte peka ut någon. Men så småningom kom en ny föreståndarinna på skolhemmet som intoducerade den starka flickan Pippi Långstrump som klarade sig,  trots att mamman var ängel och pappan seglade på de 7 haven.

- Jag tänkte, kunde Pippi överleva så kan jag, säger Pia Wiman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".