Norrlands Universitetsjukhus, NUS. Foto: Pia Diaz Bergner/SR.
Umeå

IT och datorteknik används allt mer i sjukvården

Många av journalsystemen i sjukvården har växt fram som lokala projekt, som ett samarbete mellan it-avdelningen på sjukhuset och inhyrda datakonsulter. Och det kan innebära att systemen inte är säkra och det kan få svåra konsekvenser, säger Lennart Philipson på Läkemedelsverket, som föreläste på medicinteknikdagarna i Umeå i går.

– Vi har ett exempel med en ung pojke som avled för att man inte hade sparat en ordination om minskad cellgiftsbehandling på rätt sätt.

Lennart Philipson berättar om datasystem där det helt enkelt inte går att spåra någon tillverkare och om röntgensvar som registreras på fel person och det beror enligt honom på den snabba utvecklingen.

Men Lennart Philipson ser framsteg. I Sverige krävs nu CE-märkning av produkter i upphandlingar, och det innebär att de måste uppfylla vissa säkerhetskrav:

– Tillverkarna har skärpt till sig och börjar nu leverera CE-märkta datoriserade system. Nu försöker vi föra ut detta budskapt i resten av Europa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".