Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Katarina Bothin får behandling med Tysabri en gång i månaden på Universitetsjukhuset i Umeå Foto Inga Korsbäck
2 av 2
Anders Svenningsson neurolog och MS-expert på NUS Foto Inga Korsbäck
Umeå

Viktigt följa MS-patienter noga

Personer med MS har de senaste åren kunnat använda läkemedlet Tysabri med goda resultat. Men läkemedlet kan även ge allvarlig biverkan. På neurologen vid  Universitetsjukhuset i Umeå har riskpatienter fått annan behandling, säger neurologen Anders Svenningsson.

– De som tidigare fått cytostatika behandling, de som är lite äldre eller har en progressiv sjukdom (MS) så är det större risker med behandlingen. Så vi har framförallt sett om det är sådana individer som vi överväger att ge annan behandling, säger Anders Svenningsson neurolog och MS-expert vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Ett femtiotal MS-patienter i länet behandlas idag med Tysabri en gång i månaden. Risken för biverkningar har sedan läkemedlet började användas 2007 varit känd det säger neurologen och MS-experten Anders Svenningsson. 

Det man vet idag är att en på tusen drabbas och i hela världen rör det sig om ett 60-tal personer som fått en infektion i hjärnan som kan vara livshotande. Men Anders Svenningsson ser ingen anledning att sluta behandla patienter med Tysabri:

Erfarenheten säger tydligt att sjukdomsaktiviteten kommer tillbaka om man slutar med behandlingen och det kan till och med riskera att bli som en rekyl effekt. Tyvärr hör vi sådana signaler från olika håll att patienter blivit informerade att nu ska vi sluta med det av säkerhetsskäl.

 – Det är en strategi som vi avråder starkt ifrån och det gör vi också via olika skrifter som vi lägger ut på MS-sällskapets hemsida, säger Anders Svenningsson.

En av dem som behandlas med läkemedlet är Katarina Bothin från Umeå. I snart fyra år har hon behandlats med Tysabri för sin MS och sedan behandlingen började har hon inte haft ett enda MS skov. Tack vare behandlingen kan Katarina Bothin jobba heltid och hon är inte orolig för biverkningar:

– Här i Umeå, jag känner mig så trygg och är det något som händer och sker med forskning, så får jag veta det, säger Katarina Bothin som har Anders Svenningsson som specialistläkare.

För att undvika att MS-patienter drabbas av biverkningar är det viktigt med noggranna uppföljningar, säger Anders Svenningsson. På neurologen i Umeå är det bland annat regel att återkommande undersöka hjärnan med magnetröntgen. Förutom det tas olika prover för att följa sjukdomsförloppet och eventuella biverkningar, säger Anders Svenningsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".