Samiska flaggan. Foto Tommy Engman/SR.
Umeå

Enigt samemöte om renkonvention

Först efter tre landsmöten kunde Svenska Samernas riksförbund fatta ett enigt beslut om förslaget till renskötselkonvention mellan Sverige och Norge. Man blev enig om att inte acceptera konventionen i dess helhet.

Riksförbundets ordförande Jörgen Jonsson var lättad över enigheten.

– Det kändes väldigt skönt att landsmötet och samebyarna kunde enas i den här frågan.

– Det är ju en stor och en svår och en komplex fråga. Men jag är jätteotroligt nöjd över att samebyarna ändå såg det stora i det hela, liksom att det är dom samiska rättigheterna som man nu ändå har beslutat att man ska bevaka, fortsätter Jörgen Jonsson.

Under en hel dag av förhandlingar var det just rättighetsfrågorna som var det centrala.

I Landsmötesbeslutet accepterar man inte förslaget till Renskötselkonvention i dess helhet. För att man ska acceptera förslaget krävs bland annat att konventionen respekterar alla samebyars grundläggande sedvanerätter.

Jörgen Jonsson understryker hur viktiga de samiska rättigheterna är.

– Rätten till land och vatten det är ju grundläggande liksom. Det är det vi ska leva av och alltid har nyttjat så det är ju jätteviktiga frågor.

Men hur viktigt var det att ni var enade?

-- Det var jätteviktigt för nu står alla landets samebyar, i alla fall de som är medlemmar i SSR, bakom det här beslutet och nu har vi ett enigt landsmötesbeslut om hur vi ska jobba vidare. Alla vill ju ha till stånd en konvention ändå som reglerar den här gränsöverskridande renskötseln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".