Gemensam kamp kan löna sig

Facklig solidaritet kan löna sig, det syns i filmen ”Fackklubb 459 - sista striden på Bagarn” som visades i Umeå på första maj. Filmaren Mikael Olsson säger att filmen vill visa att det med gemensam kamp går att vinna över såväl företag som ett fackligt toppskikt.

- En mycket konkret studie om vad samförståndsandan har lett till, och hur långt den har gått. Problemet med att ha en fackföreningsrörelse som kontrolleras av ett regeringsparti, säger Mikael Olsson.

Filmen Facklubb 459 handlar framförallt om hur bagarna på Skogaholm i Sockholm i ett års tid kämpar gemensamt för rimliga avgångevederlag eller att få behålla jobbet.

- De här bageriarbetarna har ju i stora delar lyckats just för att man har hållit ihop och sett till att man har alla med sig.

Utgångsläget var att alla bageriarbetare skulle få sparken, med 8000 spänn brutto på fickan, berättar Mikael Olsson, bageriarbetare som jobbat mellan 20 och 40 år allihop. Ett års kamp ledde till att alla som ville ha nya jobb inom koncernen fick det.

- Det är en liten historia om att kamp lönar sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista