Hundraåringen är vackrast i år

Vindelns kyrka firar i år sitt 100-årsjubileum och det gör man med olika temagudstjänster. I dagens gudstjänst handlar det om kyrkporten. Den väldiga stenkyrkan rymmer 700 personer, och kan kalla sig årets vackraste kyrka, efter röstning av tidningen Året Runts läsare.

När kyrkan byggdes för 100 år sedan så var det kyrkoplikt och man byggde den väldiga stenkyrkan för att få plats med den växande befolkningen. Numera är det bara vid skolavslutning som kyrkan är fullsatt. Vid en vanlig gudstjänst idag kommer omkring 70 personer.

Kyrkoherde Marie-Louise Marchogård är glad över utnämningen till årets vackraste kyrka, och lite förvånad att det kom så lägligt till 100 årsjubiléet.

Vackrast tycker hon att Torvaldsens staty längst fram i kyrkan är.

- Kristus ser ner på oss och sträcker ut sina armar och är välkomnande. Det känns väldigt skönt att få stå där framme och känna att man är omsluten, säger Marie-Louise Marchogård.

Kyrkan har en huggen granitsockel i botten, sedan är det rödtegel som är rappat och kalkat, berättar kyrkogårdsvaktmästare Erik Olofsson. Takkonstruktionerna är i trä, liksom hela den 50 meter höga tornspiran. Taken på både tornspira och långskepp är klädda med kopparplåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".