Anders Svenningsson neurolog och MS-expert på NUS Foto Inga Korsbäck
Landstinget

MS-vården ska bli ännu bättre

Neurologen vid Universitetsjuhuset i Umeå vill förbättra vården av MS-sjuka. Vårdgarantin säger att patienten inom 90 dagar ska få träffa en specialistläkare. Men på neurologen ska patienten vara utredd och behandlad inom tre månadre, säger Anders Svenningsson läkare och MS-expert.

Patienter med misstänkt MS-kommer ofta med en remiss från primärvården. Enligt vårdgarantin har patienten rätt att träffa en specialistläkare inom 90 dagar.

– På tre månader ska man inte bara ha hunnit bli kallad hit, utan man ska ha genomgått en fullständig utredning. Utredning som omfattar MR-undersökning (magnetkamera), ryggvätskeanalys, man ska ha fått svar på det. Fått sin diagnos förklarad så att man hunnit förstå vad det handlar om och dessutom ha startat behandling, säger neurologen Anders Svenningsson.

MS-vården på Norrlands universitetsjukhus i Umeå håller redan idag hög nivå. Kliniken är bäst i landet på att erbjuda behandling med läkemedel som i en del fall bromsat sjukdomsförloppet.

Att sätta patientens behov i fokus och vara tydlig med vad sjukvården ska stå för är viktigt säger, Anders Svenningsson:

– Vi vill också garantera att man får sina rehabiliteringsbehov uppfyllda i den mån det behövs, respektive kontakter med andra personer inom MS-teamet som kan vara aktuellt typ sjuksköterskor, kurator och arbetsterapeuter.

I fyra år har Katarina Bothin som har MS behandlats vid neurologen på NUS och hon har svårt att säga vad som skulle kunna bli bättr. Vården och bemötandet är redan bra anser hon:

– När jag fick min diagnos så fick jag dels träffa arbetsterapeut, sjukgymnast och andra runt omkring och jag fick en namnlista med telefonnummer som jag har hemma. Är det någonting så kan jag bara ringa, säger Katarina Bothin.

Patienter med MS behandlas olika beroende på var i landet man bor. Neurologen vid NUS ligger i topp när det gäller att behandla MS-patienter med nya läkemedel som Tysabri. Ett läkemedel som använts i drygt fyra år och för Katarina Bothin inneburit att sjukdomen bromsats. Hon har inte haft ett enda MS-skov sedan behandlingen påbörjades för drygt 4 år sedan. Det är bland annat av kostnadsskäl som en del kliniker är mer försiktiga med att ge Tysabri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".