MUSIK

Umeåstudenter vann spelmanslags-VM

På folkmusikfestivalen i Linköping i helgen var det som vanligt dags att kora årets vinnare i spelmanslags-VM för studenter, och vinnarna blev Fårfiolerna från Umeå.

– Fårfiolerna var ett lag som utmärkte sig i årets VM genom att de spelade väldigt renodlat, säger Maria Värendh, dansare och danspedagog* som satt i juryn.

Studentspelmanslags-VM har varit ett stående inslag på folkmusikfestivalen i Linköping sedan starten för åtta år sedan, och i år var det rekordmånga tävlande - hela 14 lag. Det hade kunnat bli fler men arrangörerna kände sig tvingade att tacka nej eftersom redan 14 lag innebar fyra timmars lyssning, och i år verkar det alltså ha varit det mer traditionella som gick hem.

Fårfiolerna startade i början av 90-talet och fick sitt namn av en konferencier på stora får- och getdagen i Umeå. Bland deras konkurrenter i år från framför allt Sverige men också Norge fanns det spelmanslag som bjöd på en hel del fräcka och uppoppade arrangemang, med bland annat elbasar inblandade, men där fanns också de lag som höll sig till ett akustiskt grundrecept.

Sättningen hos Fårfiolerna till exempel var ett gäng fioler, några nyckelharpor, en flöjt, en cittra och ett dragspel.

- Det är så otroligt traditionellt och så opoppigt som det går, säger Eva Maaherra Lövheim som spelar fiol i laget och som studerar samhällsplanering i Umeå.

Vad tyckte ni om att vinna då?

- Ja vi var kanske det mest förvånade spelmanslaget. De andra stod med instrumenten beredda och vi satt utspridda i publiken och sade: "Vad sade de?! Oj, det var vi!". Vi är är så mycket färre än alla andra, vi tänkte att 'det är de här stora med poparren - det är de som vinner', men vi är mycket glada och stolta över att vi fick vinna, svarar Eva Maaherra Lövheim.

Reporter i Linköping Berit Nygren

* Rättelse: Det var Maria Värendh i juryn som uttalade sig och hon är dansare och danspedagog, inte säckpipare. Övriga jurymedlemmar var riksspelmannen på säckpipa, Olle Gällmo, och riksspelmannen på fiol, David Bastviken, som Olle Gällmo påpekar i en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".