1 av 3
Staffan Berglund, rektor på Solviks folkhögskola pekar ut mot havsstrandängarna. Foto Åza Meijer/SR.
2 av 3
Stubbfräsare. Foto Åza Meijer/SR.
3 av 3
Vy från Solviks folkhögskola. Foto Åxa Meijer/SR.
Frostkåge

Havstrandängar skapas i Frostkåge

Du som kör på E4:an i höjd med Frostkåge ser numer Ostviksfjärden från vägen. Det är tack vare ett naturvårdsprojekt som heter Ostviksfjärdens betande havsstrandängar som vattnet nu är synligt från vägen.

Alla som går på Solviks folkhögskola får också se vattnet, äntligen. Solvik är projektägare för arbetet med att röja ett 55 hektar stort område som nästa sommar ska bli betesmarker för kor. Staffan Berglund är rektor på Solviks folkhögskola och han är nöjd över att inte behöva dra ihop ett gäng med ideella krafter från byn, för att röja upp en glugg så vattnet blir synligt från skolan. 

– Det här blir ju fint eftersom vi har tur att ha en bonde i trakten som har tillräckligt med djur för att hålla området öppet. Nu planerar vi även att bygga ett torn, så vi kan kika på fåglarna därifrån. Ett torn som ska vara handikappanpassat.

Killarna som i dagarna kör en annorlunda maskin på området jobbar i hela landet åt just stubbrivning och att fräsa nya betesmarker. Så är Skogsstyrelsen på plats för att hjälpa till med röjning och risdragning och Norra skogsägarna har även avverkat på sin del av området.
Länsstyrelsen klassar området som är våtmarker i odlingslandskap högt och det är idag avsatt två miljoner kronor för arbetet.

Fågellivet får en kick

Peter Lundström är kommunekolog och är säker på att fågellivet kommer att få en rejäl skjuts nu när området blir mer tillgängligt. Projektet ger även skellefteborna värme, eftersom riset flisas och skickas till värmeanläggningen och blir fjärrvärme.


– Du kommer inte att hitta någonting negativt här säger rektorn Staffan Berglund och ler.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".