Bättre pendlingsmöjligheter till Umeå ska locka barnfamiljer till Brobygden hoppas intresseföreningen.. Foto: Peter Öberg/SR Västerbotten.
Nordmaling

Brobygden vill locka barnfamiljer

Föreningen Brobygden vill se bättre pendlingsmöjligheter mellan byarna Nyåker, Norrfors och resecentrum i Nordmaling. Föreningen bildades som ett inflyttningsprojekt för att locka nya barnfamiljer till området.
– Vill man att landsbygden ska överleva måste man göra något själv, säger projektledaren Josefine Lundgren.

 Brobygden är en intresseförening bestående av boende i Nyåker och Norrfors. Namnet kommer sig av de välkända broar som finns i området kring byarna.  Efter att ha sett hur framgångsrika Bräcke kommun i Jämtland varit med sin kampanj att locka nya barnfamiljer till samhället, valde Josefine Lundgren och några grannar att själva ge det ett försök. Med hjälp av Eu-bidrag startades föreningen i början av året, och man håller som bäst på med att sätta ihop en hemsida, på svenska, och tyska.

Just barnfamiljer är viktigt i byarna, eftersom det säkerställer skolans överlevnad, och sedan projektets start har ett par familjer flyttat in. Men Josefine Lundgren och de andra i Brobygden, tror att bättre pendlingsmöjligheter skulle öka intresset ytterligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".