1 av 2
Pia Lindström miljöchef Boliden gruvor.
2 av 2
Muren kan kollapsa när som helst. Foto: Lajos Nagy/Scanpix.
Västrbottens län

Boliden hjälper Ungern

Ungern får hjälp från länet med giftkatastrofen vid dammen i Kolontar. Pia Lindström, miljöchef för Boliden AB:s gruvdrift, är en  fem experter som EU skickar till Ungern för att hjälpa till. De ska arbeta med att bedöma skadorna som uppstått på odlingsmark, vattendrag, grundvatten, växt- och djurliv.


Ungersk polis har gripit chefen för det aluminiumföretag som låg bakom giftkatastrofen vid dammen i Kolontar. Samtidigt hotar nästa vall att spricka och förvärra situationen ytterligare.

Det har gått en vecka sedan katastrofen då uppemot en miljon kubikmeter giftigt slam vällde ur en aluminiumfabriks förvaringsdamm. Åtta människor dödades, mängder av djur förgiftades och jordbruksmark förstördes när den röda sörjan vällde fram.

Ansvariga måste ställas till svars och företaget MAL tas under statlig kontroll, sade landets premiärminister Viktor Orban på måndagen. -Ungerns största ekologiska katastrof orsakades av mänsklig försumlighet, genom att farligt material tillåtits läcka ut ur en fabrik byggd och driven av människor, sade han i ett framträdande i parlamentet.

TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".