Anders Svenningsson neurolog och MS-expert på NUS Foto Inga Korsbäck

MS-läkemedel spar pengar

Neurologen i Umeå är ledande när det gäller behandlingen av MS, multipel skleros. På den internationella MS-kongressen i Göteborg som startade idag presenteras en studie gjord vid universitetssjukhuset om nyttan att använda nya effektiva läkemedel mot MS.

– Om man sätter in Tysabri tidigt under förloppet så gör samhället omedelbart en vinst genom att de här personerna ökar sin produktion i arbetslivet, motsvarande en kostnad på 80 000 kronor per år, säger Anders Svenningsson, neurolog vid Universitetssjukhuset i Umeå.

17 500 personer har idag sjukdomen MS som är en neurologisk sjukdom och som angriper det centrala nervsystemet. Sjukdomen är obotlig. Varje år insjuknar 600-700 personer och MS är vanligast hos kvinnor.

Studien som Anders Svenningsson varit med om att göra visar att personer som haft MS högst fyra år jobbar i genomsnitt fyra dagar mer i månaden än de som varit sjuka längre tid, de hade jobbat två dagar. Men Tysabri är dyrare än andra läkemedel, mellan 50 000 till 90 000 kronor mer per år.

Å andra sidan är vinsten större för hela samhället om behandlingen gör att personen i fråga orkar jobba, säger Anders Svenningsson. Studier visar också att tidig behandling kan bromsa sjukdomen.

– Risken att övergå i progressiv fas minskar väldigt påtagligt om man har startat väldigt tidigt med antiinflammatorisk behandling. De är då dem som har fått den här första linjens behandling, interferon och liknande. För där har det gått över femton år sedan de kom då.

– Sannolikheten är att ännu mer effektiv behandling som typ Tysabri och liknade skall vara ännu mer effektiv på att skjuta upp den fasen, så det finns signaler på det som vi tycker är väldigt lovande, säger Anders Svenningsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".