Bättre punktlighet på Botniabanan

Inkörningsproblemen på den nya Botniabanan minskar. Den senaste veckan har nio av tio tåg mellan Umeå och Örnsköldsvik kommit fram i tid. Men punktligheten ska bli bättre än så, säger Trafikverkets teknikchef Björn Svanberg.

Av totalt 48 avgångar vecka 40 kom 43 fram i tid, det vill säga inom fem minuter jämfört med tidtabellen. Av de tåg som inte kom i tid var förseningarna för flertalet inte större än cirka 15 minuter. 
– Vi ser en påtagligt förbättrad punktlighet till följd av det arbete som vi och järnvägsföretagen lägger ned. Ännu är vi dock långtifrån nöjda och punktligheten ska förbättras ytterligare, säger Trafikverkets teknikchef Björn Svanberg.

Trafiken på den nya Botniabanan startade direkt efter invigningshelgen 30 augusti. Snart uppstod ett antal inkörningsproblem som skapade förseningar och i vissa fall inställda tåg. Inledningsvis krånglade även trafikinformationstavlorna på resecentrumen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista