Bostadsmarknaden

Smart byggande för att unga ska ha råd med nytt

Nu ska Umeås kommunala bostadsbolag försöka bygga billigt och nytt direkt för unga. Annars brukar de dyra nyproducerade bostäderna rikta sig till äldre, med pengar. Och det är till deras gamla lägenheter som de som inte kan eller vill lägga stora pengar på hyra får nöja sig med att flytta.

Det är lika dyrt att bygga nytt för unga som för äldre. Och om man bygger mindre lägenheter för unga blir det ännu dyrare per kvadratmeter.

Orsakerna till högre byggpriser är högre krav på energilösningar, ventilation med mycket teknik inblandad, standardkrav i lägenheterna och i konstruktioner - och statliga räntebidrag och byggsubventioner för hyresbostäder har försvunnit.

Därför är hyresfastighetsägarnas lösning att bygga nytt och gärna exklusivt i attraktiva lägen för äldre med pengar. De lämnar då sin äldre slitna lägenhet som frigörs för unga att flytta in i. Det är i alla fall principen för "Bostadskedjan" som fastighetsbolagen fungerar efter.

De privata fastighetsbolagen Lerstenen och Balticgruppen i Umeå har inga planer att bygga nytt för unga idag. Inte heller Skellefteås kommunala Skebo tänker bygga nytt, billigt och litet för unga.

Kommunala Bostaden i Umeå har ändå nybyggnadsplaner för ungas bostäder. Samtidigt som man ersätter de nedbrunna 74 lägenheterna på Ålidhem med 137 mindre och tätare byggda bostäder skissar Bostaden bland annat på två 8-våningshus på platsen för ett outnyttjat parkeringshus i utkanten av Ålidhem. Fyrkantiga bostadsmoduler i hörnen på en huskropp med alla rör mitt i huset som skall ge serievinster och flexibilitet i ett.

Karin Gustavsson är 22 år och har flyttat till Umeå från Kalmar. Hon bor i en etta på 25 kvadrat med en hyra på 3 800 kronor i månaden.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".