Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Renskötsel

Renskötselkonvention anmäls till Europadomstolen

- Renskötselkonventionen strider mot de mänskliga rättigheterna. Det menar Lars-Jon Allas i Talma sameby som drivit frågan till Europadomstolen.

Renskötselkonventionen ska reglera det gränsöverskridande renbetet mellan Sverige och Norge. Och för över ett år sedan skrev de båda ländernas regeringar under konventionen. Lars-Jon Allas menar att svenska staten i och med undertecknandet av konventionen förhandlat bort betesområden som hans sameby under lång tid brukat i såväl Norge som Sverige.

Därför begärde han tillsammans med flera andra samebyar att regeringsrätten skulle pröva beslutet att underteckna konventionen.
Men eftersom inte regeringsrätten ansåg att beslutet rörde civila rättigheter utan Sveriges förhållande till annan stat sade man nej.
Därefter vände sig Lars-Jon Allas till Europadomstolen, som nu har gett besked att den kommer att behandla hans klagomål så snart som möjligt.

Glädjande

- Bara att ha tagit sig igenom den första prövningen och in i domstolen är ju oerhört postitivt och glädjande för Lars-Jon, säger Inger-Ann Omma i Tärnaby som är Allas företrädare

- Den har passerat första nålsögat om man säger så. Det är oerhört svårt att få upp mål i Europadomstolen.

- Det är inte så många klagomål som behandlas som faktiskt prövas. Hur ser ni på möjligheten att just renskötselkonventionen kommer att prövas?

- Det återstår ju att se vad staten svarar på det här. Nu vet ju vi alla att det här har varit ute på remiss. Så vi får väl se vad dom gör med de remissvar som kommit. Det är ändå frågan om samiska rättigheter som ska behandlas på ett visst sätt i enlighet med europakonventionen så bara det är ju glädjande, säger Inger-Ann Omma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".