Åsele

Hoppet står till en konkurs för Lomsjö bär

Om knappt tre veckor ska de thailändska bärplockarna i Åsele betala tillbaka sina lån i Thailand. Annars är risken stor att de förlorar både hus och land som de har pantsatt. Nu står hoppet till att bärföretaget i Åsele, Lomsjö bär, snabbt sätts i konkurs så att de kan få ut den statliga lönegarantin.

Åseles kommunalråd, Bert-Rune Dahlberg, har delgivit Lomsjö bärs delägare, Olle Andersson, om skulderna till kommunen. Papperen ska skrivas under idag och skickas till Tingsrätten. Därmed kan företaget sättas i konkurs, men hur snabbt några lönegarantipengar kan betalas ut återstår att se.

Om en vecka går visumet ut för de 39 thailändska bärplockare som fortfarande är kvar i Åsele, men de vill inte åka hem utan pengar. De har fått uppgifter om att de 123 thailändare som redan åkt hem har fått problem med fordringsägare. De är också rädda för att de blir bortglömda och inte får någon hjälp alls om de lämnar Åsele.

Idag klockan 13.00 ska bärplockarna träffa kommunen för att få svar på sina frågor. Även Olle Andersson, delägare i Lomsjö bär, kommer att vara med på mötet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista