Ekologiska köttbönder blir utanför

Norrländska bönder som föder upp ekologiska köttdjur känner sig motarbetade av slakterier. Slakterierna vill ha svart på vitt att det verkligen finns köpare till det Kravmärkta köttet.

Möjligheten att slakta Kravgodkända djur har försämrats, och från slakteribranchen hävdar man att det beror på att det inte finns någon efterfrågan på köttet.

Slakteribranschen kräver en kartläggning av marknaden för att mer eller mindre få garantier att djuren som slaktas har en köpare.

Mats Hallkvist från Fåker i Jämtland tvivlar på slakteriernas vilja att lösa situationen. Flera bönder, bland andra Marianne Edblom i Örnsköldsvik, berättade på ett möte hur de blivit uppringda av Swedish Meats som vill att de ska sluta med att vara Kravanslutna. Det är något som Lars Konradsson från Swedish Meats och Nyhléns inte känner igen.

På det möte som var i Örnsköldsvik i tisdags så bildades det en grupp som ska kartlägga marknaden för ekologiskt kött i norrland. Kravgodkända grisproducenten Margareta Olofsson från Lövånger är den som ska leda arbetet. Margareta Olofsson är en av flera kravproducenter i länet som drabbats av dom försämringar som skett när det gäller möjligheten att få sina djur Krav-slaktade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista