Tärnaby

Dråprättegång försenas

Det har uppstått stora förseningar i det rättsliga efterspelet till skotten i Tärnaby.

Anledningen till förseningarna är att den åtalade mannen är från Tärnaby, de åtalade och beskjutna ungdomarna från Norge, domstolen finns i Lycksele och åklagaren från Umeå. Och hon är mycket upptagen av andra utredningar och mål i rätten.

Av praktiska skäl borde rättegången hållas i Tärnaby.

Frågan är om rättegången *kan* hållas i Tärnaby med de risker det innebär för videodokumentationen. Det visar sig att videoutrustningen som numer måste användas för att dokumentera förhör i tingsrätten för eventuella överklaganden till hovrätten är ett osäkert kort. Tingsrätten i Lycksele har aldrig transporterat den till någon annan plats, och det är osäkert om personalen har tillräckligt tekniskt kunnande för det.

Alternativet kan vara att hålla rättegången i Lycksele med långa transporter och övernattningar som följd eftersom det handlar både om ett dråpåtal för mannen som sköt och ett åtal för ofredande mot ungdomarna som stökade utanför mannens bostad.

Men ett beslut om plats för de rättsliga förhandlingarna kan inte fattas förrän tingsrätten har fått kontakt med åklagaren, Stina Westman i Umeå. Och det har inte gått att få på flera veckor. förhoppningen om rättegång i början av november blir svårare och svårare att förverkliga.

Åtalet väcktes den 24 september. De riskabla gevärsskotten i Tärnaby avlossades natten mot lördag den 5 december förra året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".