Västerbottens län

Kvinnonamn saknas på gator

1:27 min

Männen dominerar bland gatunamnen i hela vårat land, så även i Västerbotten. Efter en mätning i Stockholm på de så kallade memorialnamnen så har det visat sig att 89 % av gatorna är uppkallade efter en man.

Att jämställdheten är så dålig vet Annette Torensjö som är chef på Lantmäteriets ortnamnssektion i Gävle.

Att det är en brist på vägar som har namn efter en kvinna, på grund av att makten har varit männens så länge:

– Det är inte många som kommer fram av våra kvinnor, utan det är spjutspetsen som vi hittar.

Kvinnorna måste vara duktigare än männen tror jag och det beror mycket på att det är både värderingar och attityder som avspeglar sig i gatunamnen.

Det finns ingen enkel förklaring till att det ser ut som det gör. Men dels så är det gamla vägar som inte bör få sitt namn ändrat och dels så finns det inte så många ytor lediga i centrala delarna av en ort, så det går att få nya vägar som får namn efter en kvinna.

– Vi måste först hitta en plats för att sedan leta ett namn fortsätter Annette Torensjö. Så är det också en politisk fråga eftersom det tas beslut om nya detaljplaner och vad gatorna i nya områden ska heta i den kommunala apparaten.

Det är lika dåligt i hela landet med gator som fått kvinnliga namn. Även i länet är det ont om kvinnor i gatubilden. I Lycksele finns en gata uppkallad efter en kvinna. Det är Helena Ömans väg som är uppkallad efter en politiker och en barnmorska. Att det kom sig att hon fick en gata uppkallad efter sig på 60-talet, var för att en läkare vid namn Ernst Eriksson fick en gata och då måste man vara lika. Det tror i alla fall Karin Söderlund som är Hembygdsgillets ordförande.

I Umeå finns tiotalet vägar som är uppkallade efter kvinnor. Annavägen, Frida Åslunds gränd och Enkan Rambergs väg är tre av dem. Men i Umeå finns stadsdelarna Mariehem, Marieberg och Sofiehem med sina respektive vägar.

I Skellefteå finns 2 gator som är döpta efter en kvinna, Annastigen och Viktoriagatan. Annastigen är efter Anna Nordlander som var konstnär och son till prosten Nils Nordlander som var en drivande kraft till att Skellefteå fick stadsrättigheter.

Ska du däremot hitta en väg döpt efter författaren Sara Lidman som är född i Missenträsk så får du åka till Kungsholmen/Stockholm. Där byggdes ett nytt kvarter ifjol och där hittar du Sara Lidmans väg. Det visste inte byggnadsnämndens ordförande Lorents Burman som gissade sig till svaret:

– Det är bedrövligt rent ut sagt, men vi kan gott och väl ta tillbaka den gatan också. Det handlar väl annars mycket om gamla försyndelser eftersom det var kontraktsprostar och handelsmän som styrde förr.

Lorents Burman är byggnadsnämndens ordförande i Skellefteå och socialdemokrat och tycker nu att det kan vara på sin plats att titta på gatunamn döpta efter drivande kvinnor:

– Ganska intressant tanke nu när du säger det så. Absolut, vi kan ta och titta på det framöver säger han till P4 Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista