Knut Irgum. Foto Umeå Universitet.
Umeå

Professor belönad

Knut Irgum, professor vid Umeå universitet, tilldelas Baltics samverkanspris med entreprenörskapsinriktning för 2010. Prissumman är på 100 000 kronor och bakom ligger en donation av Balticgruppen.

Motiveringen är att Irgum på ett enastående sätt lyckats med att kommersialisera forskning. Ett av de mest framgångsrika företag som han startat eller medverkat till är SeQuant AB, som är världsledande inom sitt område.

Knut Irgum föddes 1958 i Mo i Rana, Norge och flyttade han 1977 till Umeå för att studera, där han sedan fortsatte sin karriär. Han var en av de första att år 2000 befordras till professor i enlighet med den ändrade högskoleförordningen. Av de arton doktorander Knut Irgum har varit handledare för arbetar fler än en tredjedel nu i något av de många företag som han antingen startat själv eller medverkat till. Han har genom åren skrivit två större bokartiklar samt fått ett 80-tal artiklar publicerade i internationella vetenskapliga tidskrifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".