Skellefteå

Meningslöst ge medborgarförslag

1:12 min

Skellefteå kommun är för långsam med att ta upp medborgarförslag. Det gör att bybon Anders Marklund inte kommer att göra något mer förslag. När det var dags för fullmäktige att debattera hans förslag att stoppa flytt av sjätteklassare till större skolor var det redan genomfört.

– Jag hade ju hoppats att det skulle handläggas något snabbare så att man i alla fall hann behandla förslaget här innan det var för sent, säger Anders Widmark boende i en av byarna i Ostvik.

Det dröjde åtta månader innan politikerna tog upp hans medborgarförslag. När förslaget togs upp i fullmäktige var det många månader för sent för att förslaget skulle kunna genomföras.

Anders Marklund är besviken och tycker det tar alldeles för lång tid. Han försökte stoppa att klass sex i de mindre skolorna skulle flyttas till större skolor på annat håll för att det gör elevunderlaget svagare i de mindre byarna.

– Medborgarförslag är väl väldigt bra. I grunden är det ett sätt för oss som inte är politiskt aktiva lägga ett förslag som får samma status som om nån av våra folkvalda lagt förslaget. Dessutom slipper man en del av den här partipolitiken. Det blir inte lika mycket uppdelat i rött och grönt utan blir ett opartipolitisk förslag.

Men han kommer inte att lägga några fler medborgarförslag. Och han tror inte att det finns någon chans att sjätteklassarna flyttas tillbaka till byaskolorna. Flyttningen till de större skolorna tror han är alldeles för partipolitiskt förankrad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista