Rennäring

De får rätt att bedriva renskötsel

1:27 min

Nu ska Lars-Jonas Johanssons och Anneli Kråiks fyra döttrar få renmärken. Det har förvaltningsrätten bestämt.

För ett år sedan såg det annorlunda ut. Då hade Sametinget avslagit deras renmärkesansökan. Vilket innebär att barnen inte har rätt till varken renskötsel eller till sina förfäders marker

- Det här är ju helt fantastiskt roligt, jag har knappt kunnat sova inatt. Jag är jättelycklig över att det finns människor i rättsystemet som förstår renskötselrättens betydelse, säger Anneli Kråik.

För den som vill bedriva renskötsel är medlemsskapet i Samebyn och renmärket det centrala. Att nekas renmärke kan vara förödande för den som i framtiden vill bedriva renskötsel. Men det innebär också att man förlorar rätten till sina förfäders marker, vatten, jakt och fiske.

Sedan Lars-Jonas Johansson fick sitt renmärke registrerat 2001 har han kämpat för att Vapstens sameby ska erkänna hans medlemsskap. Vilket samebyn inte gjort.

Och när Lars-Jonas Johansson för ett år sedan ansökte om renmärken för sina döttrar avslogs det eftersom Sametinget lyssnat på majoriteten i Samebyn när det gällde hans medlemskap.

- Nu har domstolen slagit fast att nu får dom ha sina renmärken. Dom har rätt att äga renar. Förvaltningsrätten säger att de är medlemmar i samebyn, säger barnens mamma och företrädare Anneli Kråik.

- Det som är bra med den här domen är att förvaltningsrätten slår fast att en samebymajoritet inte kan slå ut enskilda renägare. Denhär domen ger ett skydd för enskilda renägare så att en samebymajoritet kan inte slå undan benen på små renägare som man av olika anledningar inte vill ha med som medlemmar i samebyn, förklarar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista