Bureå

Låg det ett kloster i Bureå?

1:11 min

Kan det ha funnits ett kloster i Bureå för 500 år sedan? Imorgon ska analyser av jordprover tagna på Klosterholmen i Bureå förhoppingsvis ge svaret.

Nyanalyserade jordprover tagna från platsen på Klosterholmen kan hjälpa till att ge svar på om det fanns ett kloster där eller inte. Det är på ett seminarium i Bureå som leds av Rolf Granstrand från Skellefteå lokalhistoriska förening:

- Även om jag tycker att just frågan är spännande utan ett svar så kan nyanalyserade jordprover ge fler bitar i puzzlet om norrlands enda kloster fanns i just Bureå.

Det finns dokument som skrevs av landets första riksantikvarie Johannes Buréus från 1600-talet. När han som ung forskare från Uppsala vistades hos släktingar i Bureå på vintern, så ritade han klostret som ska ha byggts i trä. Här bodde 14 munkar och sista abboten ska ha hetat Bure Herr Jon. Buréus hade även pratat med folk och han skriver också att bureborna minns munkarna.

De bevis som finns idag är de grundstenar av byggnader på just Klosterholmen och olika arkeologiska fynd. Mest känt är en liten bronstupp som var handtag till en öltunna, en så kallad bierhahn. Men inga dokument som tillhörde klostret har hittats, papper om en donation eller liknande.

Så nu är frågan om jordproverna, tillsammans med det som redan är känt kan ge ett svar på en fråga sedan länge, fanns det verkligen ett kloster i Bureå för 500 år sedan?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista