Megahelg samlade ungdomar i Sorsele

I Sorsele har inlandsungdomar från sex kommuner samlats för att lära sig breakdance, hiphop och capoeira. Se film och delta i ett megadisco. Det är inlandskommunernas gemensamma EU-projekt SIKU som satsat på att samla ungdomarna under två dagar.

Med dans och musik kan man stärka sin egen identitet, visade gruppen Black noise från Sydafrika.

- Ni har massor av saker. Ta bara det här huset. Folk i Sydafrika skulle kunna döda för att få en lokal som Folkets hus i Sorsele att träna breakdance i, det säger gruppen Black noise som håller workshops för 150 inlandsungdomar. De kommer från 6 små inlandskommuner och får lära sig om olika dansstilar som breakdance, hiphop och capoera. Se film och delta i ett megadisco.

-  Jag tycker att det är jättekul, för det händer ju inte så mycket i Sorsele, säger Anna Långberg-Jansson, som också tror att hon och andra som dansar kommer att fortsätta använda sig av de nya danskunskaperna framöver.

Fyra inbjudna kommuner lyckades inte skicka några ungdomar trots att allt var gratis. Det förstärker bilden av att inlandskommunerna stöder mest bara pojkarnas intressen.

Men på megahelgen i Sorsele är det flickorna som tar för sig och det är väl som det ska säger projektledaren Ingrid Elebrink.

- Det är några killar som är duktiga på att vara med, men de andra lär sig nog också med att sitta vid sidan om och titta på, säger Ingrid Elebrink.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista