Vindeln

Borgerlig allians tar över Vindeln

Uppdaterad 14:29

Det blir den borgerliga alliansen som styr Vindelns kommun de kommande fyra åren. Centerpartiet har bestämt sig för att bryta det tolv år långa samarbetet med Socialdemokraterna och istället styra tillsammans med de andra allianspartierna.

– Varför vi har gjort det här valet nu det är för att det känns bra i det här laget. Det känns roligt nu, vi har nya politiker och det är ett väldigt go och väldig framtidstro, säger Ewa-May Carlsson, Centerpartistiskt kommunalråd i Vindeln.

Innan valet ville varken Socialdemokraterna eller Centerpartiet i Vindeln svara på frågan om hur samarbetena skulle se ut efter valet.

Och nu har Centerpartiet alltså bestämt sig för att bryta det tolv år långa samarbetet med Socialdemokraterna och istället styra tillsammans med de tre andra borgerliga partierna.

Tillsammans fick allianspartierna 51 procent av rösterna i Vindeln. Också i valen 2002 och 2006 fick allianspartierna majoriteten av rösterna men Centerpartiet har ändå valt att fortsätta styra med Socialdemokraterna. Fram tills nu.

Tomas Nilsson, moderat och vice ordförande i kommunstyrelsen om varför Centern nu väljer de borgerliga partierna istället:

– Jag tror att det är vår gemensamma syn att kunna sanera ekonomin tillsammans. Jag tror att centern gör den bedömningen att det är lättare att göra det tillsammans med den övriga borgerligheten än med Socialdemokraterna. Det kan vara en del av att de har valt det här samarbetet, säger Tomas Nilsson.

Kommunalråd Ewa-May Carlsson säger att man nu kommer att utöka kommunstyrelsen till 13 ledamöter för att även de små partierna ska få en plats.

– Från majoriteten kommer vi att se till att både Folkpartiet och Fristdemokraterna får en plats och vi hoppas att Socialdemokraterna kan skänka en plats till Vänsterpartiet, säger Ewa-May Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista